Fatalna Štrumpfeta – Štrumpfovi 4

Fatalna Štrumpfeta – Štrumpfovi 4

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on pinterest
Izdavač Čarobna knjiga
Godina izdavanja 2014
Scenario Peyo
Crtež Peyo
Naslovna strana Peyo
Originalni naslov La Schtroumpfette
Broj originalne edicije 10
Format A4
Broj strana 48
Povez Meki
 

Četvrti album u seriji sabranih priča o Štrumpfovima, koji je 2014.g. započela da objavljuje „Čarobna knjiga“ (i koja se, posle pauze, ove godine nastavlja), nosi naslov „Štrumpfeta“ i moglo bi se reći da je jedan od prevratničkih albuma serijala jer uvodi novi lik i sasvim nove perspektive u sagu o malim, plavim šumskim veseljacima. Elem…

U selu Štrumpfova vlada idilična atmosfera. Došlo je proleće, svi su zadovoljni i veseli: Licko se udešava, Luftika i dalje drema, Gricko u slast jede salsaparilu, Svirko vežba, Kefalo je uvek na usluzi Velikom Štrumpfu, Mrgud ne voli nikoga i ništa, Šaljivko lakovernima poklanja svoje eksplodirajuće poklone. Ako je neko i tužan odmah će se prirediti sveopšta zabava. Rečju, milina jedna od života. Ali, kako to uvek biva, zlo ne miruje. U ovom slučaju to zlo je Gargamel koji žudi da se osveti Štrumpfovima i pada mu na um genijalan plan zbog koga će ga oni moliti za milost; dakle, od najčistije gline, bisera, safira i plave boje, te kaćiperstva, pristrasnosti, praznoglavosti, krokodilskih suza, zmijskog jezika, lukavštine, gneva, proždrljivosti, nepoštenja, ponosa, zajedljivosti, nesavesnosti, zavidljivosti, sentimentalnosti, gluposti, lukavštine, nestalnosti i tvrdoglavosti stvoriće – Štrumpfetu! Rečeno – učinjeno i malo, crnokoso, ružnjikavo, slatkorečivo, koketno stvorenje poslato je u da unese zabunu i razbije jedinstvo Štrumpfova. Izgubljena u šumi tako da bude pronađena Štrumpfeta stiže u selo. Niko od stanovnika ne zna šta je to Štrumpfeta a i Veliki Štrumpf je zatečen. No, nema vremena za predomišljanje – kao dobri domaćini Štrumpfovi joj ustupaju jednu pečurka-kućicu (ne bez negodovanja) i mole je da im ne bude na smetnji dok obavljaju redovne poslove. Ali, naravno, dama upravo to radi – ometa, gura nos u sve i svašta, daje beskorisne savete a za svoje greške okrivljuje druge. Tolerancija i dobrodušnost domaćina blede a namesto njih se preduzimaju akcije kojima gošća treba da se „nauči pameti“ i to tako što će joj se staviti do znanja da ne izgleda lepo, da je debela. To saznanje slomiće Štrumpfetu; no, tada na scenu stupa prirodna dobrota Velikog Štrumpfa koji će primenuti magiju da bi „popravio“ njene nedostatke i stvorio dugokosu, plavokosu vamp Štrumpfetu. Od tog trenutka svi Štrumpfovi se zaljubljuju u nju, povlađuju svakoj njenoj želji-kapricu (kakav je farbanje brane u roze). Kada njeni kaprici ugroze čitavo selo Veliki Štrumpf organizuje suđenje na kome porota, iako zna da ju je napravio Gargamel, oslobađa Štrumpfetu bilo kakve krivice u ime čega se sprema veliko veselje ali izbija tuča oko toga s kim će ona igrati. Da bi obezbedila mir selu Štrumpfeta odlazi a u oproštajnom pismu piše da će se jednom možda vratiti! Tužne Štrumpfove ipak će odobrovoljiti plan da naprave i Gargamelu pošalju baba-vešticu da ga kinji.

Pejo i Delport ovom su pričom uzdrmali svoj svet jer do tada su Štrumpfovi, iako očito muškog roda, bili bezazleni i bezgrešni po pitanju drugog pola i ljubavi. Uvođenje dame među njih otvorilo je mnoga pitanja, od nepostojanja žena u selu do rađanja malih Štrumpfova. Precizni odgovori nisu ponuđeni mada su se u kasnijim nastavcima pojavili baba i deda pa i beba Štrumpf. S druge strane, pojava Štrumpfete je omogućila ismevanje mnoštva stereotipa savremenog sveta o ženama; od onog da se lepoticama sve oprašta jer su lepe pa makar i glupe, do onoga da žene namerno i ciljano koriste svoje “polne adute” da bi dobile ono što im se prohte insistirajući na tome čak i ako je želja besmislena pa i štetna za druge. Takmičenje polova u kome su sva sredstva dozvoljena, računajući i podlost odnosno manipulacije i smicalice uverljivo je predstavljeno i iskarikirano u ovoj “celovečernjoj” epizodi “Štrumpfova” dokazujući da to nije uvek samo strip za decu – to su potvrdile i gnevne reakcije ženskih feminističkih grupa koje su Pejoa optuživale za uvredljivo ismevanje ženskog roda. Ovakve optužbe, naravno, nisu omele autore serijala da nastave svoj rad mada se nadalje nisu previše bavili večnom, osetljivom i nikad završenom pričom o muško-ženskim odnosima. I da na kraju ne ostanemo dužni važan podatak: da, Štrumpfeta će se vratiti u selo a njen izbor za supruga biće Mrgud koji, naravno, “mrzi venčanja” (koga, dakle, neće biti).

(“Dnevnik”, 2016.)

Ilija Bakić

Ilija Bakić

Ilija Bakić, rođen 1960. u Vršcu, je srpski pesnik, pripovedač, romansijer, kritičar i urednik. Veliki deo književnog opusa mu je vezan za fantastiku i avangardnu književnost, naročito signalizam. Član je Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ i Srpskog književnog društva. Po zanimanju diplomirani pravnik, objavio je više knjiga poezije i proze, među kojima su najpoznatije: Resurekciona seča početnog položaja (1993), Ortodoksna opozicija alternative slobodnog izbora – artefakt 1 (1995), Želite li da besplatno letite? – vizuelna poezija sa Zvonkom Sarićem (1997), Koren ključa, naličje ravnodnevice (1999), Filmovi (2008), Prenatalni život (1997), Novi Vavilon (1998), Dole, u Zoni – internet izdanje (2000), Jesen Skupljača (2007), Nastaviće se… (2008). Zastupljen je u antologijama srpske i jugoslovenske fantastike – Tamni vilajet 2, 3 i 4 (1992), (1993), (1996), Nova srpska fantastika (1994) i Fantastična reč (1997). Saradnik mnogih eminentnih izdavačkih kuća i periodičnih izdanja u Srbiji i urednik bloga Ilijada.

Pročitajte još na blogu

Parker pobeđuje firmu

Među mnogim autorima koji su u temeljima svog shvatanja krimića imali čistokrvnu „tvrdu školu“, započetu pre II svetskog rata, bio je i Donald E. Vestlejk (1933-2008).

Pročitajte dalje »

Dylan Dog #49 Misterija Temze

Redovna serija broj :  # 49 Naziv :  “Misterija Temze” Naziv originala :  “Il mistero del Tamigi” Scenario :  Claudio Chiaverotti Crtež :  Corrado Roi Naslovna :  Angelo Stano Objavljeno

Pročitajte dalje »

Legenda o Isu

Krajem 2005. godine, francuskom scenaristi Žan-Lik Istinu izdavačka kuća Soleil objavljuje Misteriju Ogama, prvi album serijala Druidi (Les Druides), urađen u saradnji sa crtačem Jaquesom Lamontagneom.

Pročitajte dalje »

KORPA

close