Četvrtkom čitajte Caneta

Četvrtkom čitajte Caneta

O stripu

Svakog četvrtka od 15.00h na našem portalu čitajte nove (i stare) dogodovštine “Caneta” koje za vas priređuje autor Goran Milenković.

Strip ’’Cane’’ je nastao u doba krize, u prvoj polovini devedestih na nagovor novinara koji je hteo da pokrene regionalne dnevne novine. Smatrao je da bi bilo zgodno razviti jedan strip karakter sa kojim bi novina, uz ostale atribute, postala prepoznatljiva. Nažalost, priča se završile na pilot broju, a ’’Cane’’ je ostao po strani da čeka neka druga vremena.
Nekoliko epizoda stripa se pojavilo tokom 1996. u mesečniku ’’Pogledi’’, ali je autor morao da prekine ’’saradnju’’ jer mu u međuvremenu nije uplaćen nikakav honorar. Sledila je još jedna pauza, a onda se tokom dvehiljadite nekoliko kaiševa pojavilo u ’’Glasu Juga’’, a kada su presahnuli honorari i ’’Cane’’ se povukao iz ovog mesečnika.

2002. je pokrenut kragujevački nedeljnik ’’KG Novine’’ i ’’Cane’’ je ponovo počeo da izlazi. Nažalost i ova priča ima svoj kraj, ali je sada strip u kontinuitetu nastavio da se pojavljuje na stranama lokalnog nedeljnika ’’Svetlost’’. Pogađate, posle nekoliko godina i ’’Svetlost’’ se ugasila. Neposretno pre smrti ovog nedeljnika, kompletna ekipa se preselila u novoosnovane (samoosnovane) ’’Kragujevačke’’, a sa njima se preselio i ’’Cane’’. Tu je i sada, a koliko dugo će tu i ostati, to niko ne zna.

Sam strip koncipiran je oko dogodovština jednog kolportera – ’’Caneta’’, kome društvo pravi nekoliko epizodnih karaktera. Nedeljna periodika izlaženja, sasvim jasno, nije ono što je prirodan ambijent za jedan novinski geg strip i u dobroj meri narušava naraciju, ali ipak je postignut određeni kontinuitet događanja, a sam crtež je lagano evoluirao do svog današnjeg izgleda.

’’Cane’’ je iznad svega pozitivac, koji prihvata realnost, ali se ne miri sa njom. Dnevne događaje tumači na svoj način, a neretko i sam ’’učestvuje’’ u njihovom kreiranju. Kada se neki strašni politički lomovi obruše na našu stvarnost, ’’Cane’’ je tu da ih na jedan jednostavan i lako razumljiv način demaskira iz pespektive malog čoveka…

O autoru

Goran Milenković je rođen u Kragujevcu 29.01.1963. godine. Karikaturom ozbiljnije počinje da se bavi 1992. kada u lokalnim novinama objavljuje svoje radove.Tokom devedesetih, sarađivao je sa većinom kragujevačkih redakcija. Od 2002. do 2009. bio je stalni saradnik nedeljnika “Svetlost“, u kome je objavljivao karikature i strip “Cane“ koji se potom sa starom redakcijom “Svetlosti“ seli u novopokrenuti nedeljnik “Kragujevačke“. “Cane“ se redovno objavljuje na sajtu “Strip vesti“, koji okuplja autore sa prostora bivše Jugoslavije. Tokom nekoliko godina pisao je recenzije klasičnih rok izdanja u rok časopisu “Bucherian Vibe“ u kome je objavljivao i strip “Hard & Rock“.Takođe, radio je i strip “Nosići“ u mesečniku za decu “Zabavnik Đačkog Doba“.
         Karikature u svet plasira preko “Cartoonstock“ servisa. 
         Učesnik je mnogobrojnih festivala karikature, a osvojio je i nekoliko nagrada u zemlji i inostranstvu:

1. “Special mention” na “Deventer Honey Cake & Turkish Coffee“ festivalu u Deventeru, Holandija 2001.
2. “Diploma for Performance“ na festivalu “Dictators And Dictatures“ u Calarasiju, Rumunija 2001.
3. “Special Prize of Association of Cartoonists ” u Alanyai, Turska 2002.
4. “Premio – Cesare Marcoreli“ na “bienale internayionale dell’ umorismo nell’ arte“ u Tolentinou, Italija 2002.
5. “Excellence prize“ na “LM international cartoon competition“, u Nanjingu, China 2005
6. “Wining prize“ na “International cartoon contest“ u Damascusu, Sirija 2006.
7. “Special mention“ na “Medjunarodnoj izložbi karikatura“ u Zagrebu, Hrvatska 2006.
8. “Gimart – Prize“ na “Dictatorship Of Laughter“ festivalu humora u Calarasiju, Rumunija 2006.
9. “Best cartoon“ na “Daejeon International Cartoon Contest“ u Daejeonu, Koreja 2006, 2011,2012.
10. “Honorable mention“ na “Eurohumor“ festivalu karikature u Cuneou, Italija 2006.
11. “Honor nomination“ na “LM international cartoon competition“, u Nanjingu, Kina 2007.
12. “Treća nagrada” na “Child“ festivalu karikature u Nišu, Srbija 2007.
13. “Diploma“ na “Festivalului National de Caricatura i Literatura Umoristica – Umor la… gura humorului“ u Suceavai – Bucovinei, Rumunija 2008. 
14. “Diploma“ na medjunarodnom konkursu karikatura “Aleksandar Klas“ u Beogradu, Srbija 2009. 
15. “Citation for excellence“ na “The United Nations Correspondents Association Ranan Lurie Political Cartoon Award“ u New Yorku, USA 2010.
16. “Srebrni Pjer“ na konkursu za karikaturu kompanije “Novosti“ u Beogradu, Srbija 2013.

Od 2005. do 2007. bio je predsednik “Kragujevačkog udruženja karikaturista“.
Od 2008. do 2011. bio je član upravnog odbora “Narodnog muzeja u Kragujevcu“.
Do sada je imao nekoliko samostalnih izložbi:

1. “Izložba karikatura Gorana Milenkovića“ u SKC-u, Kragujevac, 2007.
2. “Evropska Un I Ja“ u prostorijama OO DS-a, Kragujevac, 2008.
3. “Ekologija“ u Arhus centru, Kragujevac, 2011.
4. “S.O.S.mehom u budućnost“ u SKC-u, Kragujevac, 2011.

Učesnik je i mnogobrojnih kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a 2004. je predstavljao Kragujevac na “Fete des Crayons“ festivalu karikature u Suresnesu, Francuska.

Pročitajte još na blogu

Teozofija u bajci

Strip – Rabinov mačakRemek-delo novog francuskog talasa koji kroz inovativnu naraciju donosi pregršt teoloških, egzistencijalnih I moralnih pitanja, poneki odgovor i dosta vedrine iz ugla jednog mačkaStrip je neuhvatljiva i

Pročitajte dalje »

Tragovi u plavoj ilovači

Američki andergraund strip poznat je domaćoj kulturnoj javnosti prevashodno po pričama koje su kasnile bar deceniju u odnosu na događaje na ’licu mesta’, pričama koje su najčešće bile krajnje nepouzdane i pristrasne.

Pročitajte dalje »