Tri table za Mebijusa

Tri table za Mebijusa

1. Le Blamage Heretique

2. Fragmenti razgovora sa Mebijusom

3. U starom vrtu rodila se želja.. 

4. Arzak

5. Dekadencija

6. Prolaz do strelčeve devojke

7. Klik

8. Ad infinitum

Jakob Klemenčič (1968, Ljubljana). Strip "Le Blamage Heretique".

Tekst konkursa:

Konkurs „Tri table za Mebijusa
organizator Svet stripa
darodavac Čarobna knjiga

U okviru Međunarodne strip – konferencije „Kragujevac Comic Con“ Svet stripa raspisuje strip-konkurs pod nazivom “Tri table za Mebijusa” koji će biti otvoren do petka 23. juna 2023. godine.

Ime konkursa sugeriše i temu. Jedanaest godina je prošlo od smrti jednog od najvećih autora stripa Žan Žiroa Mebijusa i u njegovu čast organizatori žele da na konkurs stignu radovi inspirisani ovim umetnikom, njegovim životom, stripovima, stavovima… Naravno, prihvatiće se i radovi koji su inspirisani stripovima koje je radio kao Žan Žiro, ali je centralna nit (traka) konkursa ipak na Mebijusu. Širina teme konkursa i otvorenost prema žanrovima nudi mogućnost autorima da iznenade žiri.

Najbolji radovi će biti žirirani na Međunarodnoj strip – konferenciji “Kragujevac Comic Con” od 23. do 25. juna, a pet najuspešnijih će biti nagrađeni na sledeći način. Sponzor i darodavac konkusa je izdavačka kuća Čarobna knjiga koja je za nagrade izdvojila sedam Mebijusovih strip albuma. Najbolji rad će biti nagrađen sa dva dela strip albuma Inkal i jednim albumom iz biblioteke Mebijus, a ostala četiri sa po jednim albumom iz biblioteke Mebijus.

Takođe, pet najuspešnijih radova će biti objavljeni u časopisu za devetu umetnost KIŠA koji će se posle duže pauze ponovo naći pred čitaocima.

Propozicije konkursa:
• Pravo učešća imaju autori svih uzrasta.
• Jedan autor može priložiti maksimalno tri rada.
• Rad može biti delo više autora (crtač, scenarista, kolorista).
• Naslov, žanr i autorski pristup nisu zadati konkursom.
• Obim stripa je isključivo 3 table, format prilagođen objavljivanju u časopisu formata 240 x 320 mm.
• Tekst u stripu može biti na srpskom ili engleskom jeziku, kao i na jezicima sa nekadašnjeg srpskohrvatskog govornog područja.
• Uz rad obavezno poslati ime autora, godinu rođenja, kontakt telefon i kratku biografiju. Ukoliko je rad delo više autora sve ovo važi i za njih.
• Autor(i) imaju mogućnost slanja rada na konkurs na tri načina: lično, poštom ili mejlom.
– lično u striparnicu Svet stripa u Kragujevcu (TPC Šumadija, Miloja Pavlovića 9, Kragujevac). Radno vreme striparnice Svet stripa je od 10 do 20 časova radnim danima i subotom od 10 do 15 časova.
– poštom na adresu Svet stripa, Branka Paraća 1a, 34000 Kragujevac. Kontakt telefon 062.130.76.85.
– mejlom na adresu kragujevac.comic.con@gmail.com poslati skenirane ili digitalne radove (isključivo JPG ili TIFF) u rezoluciji 300dpi (i većoj) i da ceo rad ne prelazi 100 MB.

Primljeni radovi se ne vraćaju.
Radovi koji propagiraju rasnu, nacionalnu, ličnu, versku kao i druge vidove netrpeljivosti; imaju za cilj promociju delatnosti pravnih lica, organizacija, udruženja i pokreta; kao i radovi pornografske sadržine, neće se uzimati u razmatranje.

Svet stripa će formirati žiri od pet članova koji će doneti odluke o najboljim radovima.
Odluke koje donese žiri su konačne.
Proglašenje pobednika je planirano za nedelju 25. juna 2023. godine.
Organizator zadržava pravo izmene mesta i termina proglašenja najboljih radova.
Slanjem rada na konkurs svaki učesnik pristaje na pravila i uslove koji propisani ovim konkursom.

Za sva pitanja u vezi konkursa isključivo pisati na mejl kragujevac.comic.con@gmail.com

Pročitajte još na blogu

Velika moć malog Šninkela

Na svetu zvanom Daar, vekovima besni borba između armija troje besmrtnika, a najgore u toj zbrci, po prirodi stvari prolaze najslabiji – simpatična, patuljasta stvorenja, Šninkeli. Ali nakon jedne od

Pročitajte dalje »