Marko Somborac – KragujevacComicCon 2018

Marko Somborac – KragujevacComicCon 2018

Marko Somborac (Smederevo, 5. jul 1976) bavi se stripom, karikaturom, ilustracijom, a ranije i animacijom, dizajnom, scenaristikom.

Završio je Dizajnersku školu u Beogradu, a zatim diplomirao na Višoj školi za likovne i primenjene umetnosti u Beogradu. Sredinom 1990-ih bio je član beogradske multimedijalne grupe „Momci“. U periodu 1993-2005. radio je kao likovni umetnik i scenarista na stripovima, ilustracijama, video-igrama, animiranim filmovima, televiziji kao i za reklamne kampanje uglednih klijenata. Bio je scenarista stripa „Kauboj Džo“ sa crtačem Nikolom Vitkovićem, objavljivanog u magazinu Tron (Beograd, 1993-1994), kao i samostalnog dnevnog stripa „Stokići“ u Večernjim novostima (2004).

Učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama, a njegova samostalna izložba, priređena u okviru Belefa na Kalemegdanu 2011, ostaće upamćena kao najposećenija strip izložba, koju je videlo više desetina hiljada posetilaca. Somborčev dnevni strip u listu „Blic“ počinje da izlazi 5. decembra 2005. Trenutno je najpopularniji domaći strip u Srbiji i predstavlja neku vrstu društvenog fenomena. „Blic strip“ je postigao više društvenih presedana: nagrada za novinarstvo grada Beograda, uvrštavanje autora u najmoćnije ljude u medijima u Srbiji, brojne grupe obožavalaca na društvenim mrežama.

Pročitajte još na blogu

Kit beo kao smrt

Šabute – Mobi Dik (Besna kobila 2015) Šabute je rasteretio Melvilovo delo i uspeo da zadrži i dočara svu privlačnost Mobi Dika, a ujedno je izbegao zamku da napravi još

Pročitajte dalje »