„Art Exclusive“ – Zoran Janjetov

„Art Exclusive“ – Zoran Janjetov

Ciklus „Art Exclusive“ – susret sa umetnikom – Zoran Janjetov

Novi Sad 17. mart 2016. godine
tekst i fotografije: Zlatko Milenković


Ljubitelji i poštovaoci primenjene umetnosti i dizajna, a posebno stripa i karikature, imaju priliku da se bliže upoznaju sa nekima od najcenjenijih autora iz ovih oblasti, koji većinom žive i stvaraju na našem podneblju, ali su svoje mesto našli na svetskim mapama stvaraoca u oblasti grafičkog dizajna, crteža, stripa, karikature, ilustracije… Naime, u Kulturnom centru Novog Sada počeo je ciklus predstavljanja autora i njihovih dela, pod nazivom „Art Exclusive“, koji je osmislio i pripremio poznati grafičar i dizajner Doru Bosiok. Donedavno profesor Grafičkog dizajna i Editorijal ilustracije, sa željom da javnosti približi rad sjajnih crtača koji, neretko, stvaraju „iz senke“, Doru Bosiok je prikupio opsežan materijal o svakom ponaosob, koji predstavlja putem video-materijala ali i kroz razgovor sa samim autorima.

Zoran Janjetov je pohađao školu za dizajn „Bogdan Šuput“ i Akademiju umetnosti u Novom Sadu, a osim stripa i ilustracije, bavi se i dizajnom knjiga, muzičkih omota, plakata, pakovanja itd. Stripovi Zorana Janjetova su publikovani na 16 jezika, u više od 30 zemalja. Strip serije:„Bernard Panasonik“ (od 1981. do danas), „Avant L’Incal“ (scenario Alejandro Jodorowsky, izdavač „Humanoids“, 1988-1996), „Les Techoperes“ (scenario Alejandro Jodorowsky, izdavač „Humanoids“, 1997-2006), „Ogregod“ (scenario Alejandro Jodorowsky, izdavač „Delcourt“, 2015). Od 2002. do 2008. godine bio je rezident-dizajner omota i grafičkih materijala za muzičku kuću „Crammed Discs“ iz Brisela. Radio je ilustracije za mnoge magazine i knjige, među kojima su i „Le Monde“, „Larousse“, „L’Express“ i „Cine Live“.

Nas, u Svetu stripa, posebno raduje odluka autora Zorana Janjetova da jedno od centralnih mesta u njegovom predstavljanju zauzme ilustracija Bernarda Panasonika koju je nacrtao i kolorisao specijalno za peti broj časopisa Kiša.

*** Zoran Janjetov je rođen 23. juna 1961. u Subotici. Završio je Akademiju Umetnosti u Novom Sadu gde i danas živi. Prve stripove objavljivao je u časopisima „Vidici“, „Mladost“, „Neven“, „Mali Neven“, „Džuboks“, „Maslačak“, „Yu strip“. Godine 1982. počeo je rad na serijalu „Bernard Panasonik“ koji je objavljivan u „Yu stripu“. Za Mebijusa je kolorisao dva albuma serijala „Inkal“. Po preporuci Mebijusa, u periodu od 1988. do 1994, uradio je šest albuma serijala „Mladost Džona Difula“, za koji je scenario napisao Alehandro Hodorovski. Serijal je objavila izdavačka kuća „Les Humanoides“. Nakon ovog serijala, Hodorovski i Janjetov nastavljaju saradnju na serijalu „Tehnopape“, a prvi album izlazi 1997. Bavio se dizajnom omota muzičkih albuma, a oprobao se i kao pevač grupe „Heroina“.

Pročitajte još na blogu