Škola devete umetnosti Svet stripa

Škola devete umetnosti Svet stripa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on pinterest

Škola devete umetnosti Svet stripa
Nedeljom od 10.30 do 12.30 časova.

ČASOVI SU BESPLATNI!

Prva kragujevačka gimnazija
Daničićeva 1
Kragujevac

Predavači su Goran Milenković, karikaturista, strip autor i Milan Jovanović, grafički dizajner, strip autor.

Svake nedelje od 10.30 do 12.30 (zaključno sa nedeljom 3. jula – zatim pauza do nedelje 4. septembra)
Za sve od 7 do 77 godina, broj polaznika nije ograničen.

Upis polaznika se vrši:
– na telefon 062 130 76 85
– putem mejla info@svetstripa.org.rs

Program je grupno organizovan, ali se pristupa i pojedinačnom radu sa polaznicima. Cilj je da se polaznici osposobe i ohrabre da samostalno realizuju svoje ideje u formi stripa.
Osnove nastavnog programa škole su upoznavanje sa svim elementima nastajanja jednog stripa kao što su crtež, scenario (dramaturgija), anatomija, scenografija, kadriranje, montaža, studija i kreiranje likova, kostimografija, story board, kroki, ilustracija, tehnike, materijali za rad, kao i teorija i istorija stripa.
Kroz rad u grupi razmenjuju se interesovanja i ideja, čime se deluje na kreativno razmišljanje svakog polaznika. Istraživanjem stripa razvija se znanje o ovom mediju, oblicima kreativnog izražavanja i stvaranja u njemu, stiču se nova i šire već postojeća znanja i mogućnosti iz ove oblasti, a upoznavanjem novih vrednosti obogaćuje se stvaralački senzibilitet svakog od polaznika. U zavisnosti od mogućnosti polaznika, predavač kroz individualni rad prati tempo svakog od polaznika i podstiče ih na što kreativnije izražavanje u radu.

Razvijanje vizuelnog mišljenja kroz kreativno-praktični rad;
Nastava se u osnovi zasniva na sticanju praktičnih znanja iz oblasti stripa i ovladavanju praktičnim veštinama u procesu stvaranja. Kroz praktičan rad polaznici će postupno otkrivati tajne i čari izrade stripa, koji je i finalni proizvod čitavog procesa;
Upoznavanje sa istorijom stripa i upućivanje u određenu literaturu na osnovu individualnih afiniteta i sklonosti polaznika;
Upućivanje polaznika na određene strip autore, njihove monografije, virtuelne muzeje, filmove, galerije i izložbe.
Unutar zadatih okvira i ciljeva sadržaj časova i dinamika predstavljanja materije mogu biti prilagođeni svakom polazniku pojedinačno, u zavisnosti od rezultata koji polaznik bude ostvarivao u toku realizacije programa

Izrada stripa ili ilustracije na slobodnu temu u zavisnosti od interesovanja polaznika; Sticanje osnovnih znanja, razvijanje kreativnih procesa razmišljanja, upoznavanje polaznika kako sa tradicionalnim, tako i sa savremenim predstavnicima iz oblasti devete umetnosti;
Podsticanje polaznika ka samostalnoj izradi stripa i kombinovanju različitih tehnika, kao i otkrivanju novih načina izražavanja.
Metodologija: Nastava se izvodi kroz praktičan rad sa polaznicima u grupi. Dijaloškim putem razmenjuju se mišljenja predavača i polaznika, a metodom demonstracije i kroz praktičan rad dolazi se do željenih rezultata. Podsticanjem polaznika nastave na diskusiju i otvoreni dijalog o klasičnim i savremenim umetničkim pravcima iz oblasti stripa, dolazi se do razmene ideja i iskustava, čime se otvaraju nove mogućnosti u oblasti stvaranja i dolazi do jednog od ciljeva škole a to je: sposobnost praktične primene savladanih znanja i veština u kreativnom radu.

Vaše je samo da u školu dođete dobro raspoloženi 😀 a sav potreban pribor za rad (papir, olovka, gumica, lenjir, flomaster, marker, pero, tuš, četkica…) obezbeđuje organizator.

Literatura: Stripovi domaćih i stranih autora, knjige i časopisi koji se bave devetom umetnošću.

Pročitajte još na blogu

Saga o sovama

Pričanje o dobrim stripovima je isto tako važno kao i njihovo čitanje. Zbog toga vam portal Svet stripa danas predstavlja prvi Betmen trejd iz perioda THE NEW 52 koji je objavila Čarobna knjiga kao 18. knjigu u biblioteci DC gold.

Pročitajte dalje »

KORPA

close