The Deliverer

Svet stripa sa velikim zadovoljstvom najavljuje promociju stripa
The Deliverer” autora Nemanje Moravića Balkanskog!
Utorak 1. septembar 2015. godine, Beograd, Parobrod Das Boot kafe u 20.00h

THE DELIVERER
,,Pamtim vreme haosa i tu opustošenu zemlju…” deo je uvodnog monologa, koji izgovara vođa i poglavica Velikog Severnog plemena u kultnom filmu Džordža Milera DRUMSKI RATNIK. Brutalno antiutopijsko okruženje POBESNELOG MAKSA, samo je jedan od svetova iz bogatog nasleđa svetskog filma i stripa, kojih se dotiče DELIVERER, novi strip Nemanje Moravića Balkanskog.

Istorija stripa beleži mnoge heroje, ali samo jednog isporučioca pica. Vešto se poigravajući stereotipovima herojskog mejnstrim stripa, Balkanski kroz punokrvno autorsko delo, uspeva da isporuči poluispovednu fantazmagoriju razornog potencijala, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Opredeljujući se za lucidan spoj realizma i karikature, Balkanski gradi autohton stil, kojim dodiruje neprikosnovenog Mebiusa, ali pre svega priziva jednog drugog, na svetskom nivou zapostavljenijeg crtača, Roberta Raviolu Magnusa. Balkanski od crtača najviše voli Hermana, inventivne posvete pravi Mebiusu, ali prvobitni uzor mu je Magnus. Tragovi detinjstva ostaju neizbrisivi. ALAN FORD je svetska sudbina. Iščašen humor u scenariju, urnebesne varijacije farsičnog u crtežu, afinitet ka sveopštoj bizarnosti, vezuju ALANA FORDA I DELIVERERA. Seksualna eksplicitnost ih deli, jer Balkanski obožava da se sprda sa perverznim.

Vankuver je grad u kom žive DELIVERER i njegov tvorac. Vankuver kao pozornica, svet kao tema. Kroz snolike prizore, žestokom društvenom satirom, Balkanski dolazi do univerzalnog. Preko tretmana rijalitija i ostalih ljudskih posrnuća, DELIVERER ukazuje na svet, koji samo što nije potpuno iskočio iz balansa. Naslovna strana ovog stripa je opominjujuća. DELIVERER sa sačmarom u ruci je možda blizu da nam raznese glavu, a Nemanja Moravić Balkanski nam poručuje da je u stanju da na rubu imperijalne Amerike, daleko od srpske partokratije, slobodno stvara svoje fantastične stripove.

Tekst: Đorđe Marić

Pročitajte još na blogu