Kragujevački pobednik 2014.

Kragujevački pobednik 2014.

Svet stripa sa ponosom predstavlja nagrađeni rad na konkursu za kratki strip KRAGUJEVAČKI POBEDNIK 2014. kao i njegove autore Marka Stojanovića i Ivana Stojkovića.

Stojanović Marko je rođen 17. maja 1978. u Leskovcu. Profesor je engleskog jezika. Sa Srđanom Nikolićem Pekom vodi leskovačku školu stripa „Nikola Mitrović Kokan“. Bavi se prevođenjem stripova za izdavačku kuću „Sistem komiks“. Scenarista je strip serijala „Vekovnici“. Svoje tekstove i stripove je objavljivao u „Književnoj reči“, „Politikinom Zabavniku“, „Gradini“, „Strip Vilajetu“, „Arsenalu“, „Presingu“, „Politici“, „Bageru“, „Tink Tanku“, „Eonu“, „Panorami“, „Našoj reči“, „Eneji“, „Kiši“, „Stripoteci“ i mnogim drugim. Za francusku izdavačku kuću „Septieme Choc“ objavio je šest stripskih albuma. Glavni je i odgovorni urednik časopisa „Strip Presing“. Idejni je tvorac i suorganizator Balkanskih strip smotri u Leskovcu. Autor je monografije „Leskovački strip 1950-2010“. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za svoj scenaristički rad.

Svečano uručenje plakete Branko Plavšić i diplome KRAGUJEVAČKI POBEDNIK je upriličeno 7. marta 2015. godine na manifestaciji #СнежниСамитСтрипаџијаСрбије 2015. Pobednici su, na žalost, bili sprečeni da dođu, pa je nagrade, njihovom željom, primio Mijat Mijatović, ilustrator i strip autor iz Gornjeg Milanovca.

Pročitajte još na blogu

Kreč od života

Mikele Rek, poznatiji pod pseudonimom Zerokalkare, već nekoliko godina okuplja pažnju javnosti, posebno u Italiji, svojim inovativnim pristupom devetoj umetnosti.

Pročitajte dalje »

Morbus Gravis

Svetom vlada zaraza koja kod ljudi dovodi do mutacija i pretvara ih u nakaze i čudovišta. Druuna, jedna od malobrojnih koji nisu zaraženi, pokušava da preživi u takvom svetu i nađe lek svom mužu koji nosi virus u sebi.

Pročitajte dalje »