Izložba radova Tihomira Čelanovića

Izložba radova Tihomira Čelanovića

Jedan od najomiljenijih i najcenjenijih srpskih stripara i ilustratora, Tihomir Čelanović, čije radove znamo iz stotina knjiga, a koji ima i evropsku karijeru, predstavljen je na Međunarodnoj strip konferenciji novom samostalnom izložbom ilustracija i stripova, koju su ljubitelji željno iščekivali poslednjih godina.

O svom prvom učešću na konferenciji kaže:

– Nisam ranije bio u Kragujevcu pa mi je neobično što sam se tako lako odomaćio. Druženje i organizacija su bili super, uvijek se ispostavi da ima i više ljudi u stripu nego što sam mislio, uključujući i ljubitelje i izdavače. Bilo bi dobro da svi mi iz svijeta stripa promocije radimo češće i “agresivnije”, što je neophodno u današnje vreme, da bi smo došli do novih ljubitelja i kolekcionara stripa.

Na tribini, koja je održana u SKC-u, Tihomir je najavio da će uskoro iz štampe izaći strip “Moderna mitologija rađa svakakva čudovišta” u izdanju System Comicsa.

O autoru:

Tihomir Čelanović je rodjen 1977. godine u Beogradu. Odrastao je u Kotoru, a završio Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Radove je objavljivao u časopisima: “Politikin Zabavnik”, “Striper”, “Lavirint”, “Bager”, “Zvono”, “Veliko Dvorište”, “Patagonija”, “Grafička Zavera”, “Strip Pressing”, “Strip Vilajet”, “Vreme”, “AARGH!”(Češka republika), “NONZI”(Italija). U oktobru 2000. godine, dobio je prvu nagradu na konkursu “La cita 2000″ u Torinu, u Italiji. Zbirka kratkih stripova nazvana “Kfatoliperazus” mu je objavljena 2001. godine u Italiji, u izdanju “Medicina Nucleare”.Prvi strip album “Eudora” objavio mu je “MAH” 2002. godine u Beogradu, a u novembru iste godine “Medicina Nucleare” ga je objavila u Italiji. “Soleil” je izdao album “Trum et l’oeuf de Tai” po scenariju Delphine Rieu u maju 2005. godine, u Francuskoj.

Za ilustracije knjige “Basne” Radomira Putnikovića dobio je nagradu “Neven” 2007. godine. Izdavačka kuća “Septieme choc” iz Francuske je u januaru 2008. godine objavila album TAXI, radjen po istoimenom filmu u produkciji Luc Bessona.
Kristijan Cvejić je radio scenario, Nikola Vitković kolor, a Siniša Banović je na nekoliko tabli radio pozadinu i vozila. Album je predstavljen na festivalu stripa u Angulemu.

Kratki strip “Boris Bagecki – A ti kao ne znaš” je osvojio prvu nagradu na osmom internacionalnom festivalu stripa u Beogradu održanom u oktobru 2010. Godine 2011. je za izdavača “12Bis” (Francuska) uradio album “Le Diurne”, po scenariju Erica Corbeyrana, kolor Nikola Vitković.

Pročitajte još na blogu

Odgoda

Hvala dobrim ljudima za preporuku Žibrine Odgode. Moram priznati da sam u početku bio pomalo rezervisam i pitao se kako će radnja funkcionisati s obzirom na okolnosti u kojima se

Pročitajte dalje »