Izložba radova Tihomira Čelanovića

Izložba radova Tihomira Čelanovića

Jedan od najomiljenijih i najcenjenijih srpskih stripara i ilustratora, Tihomir Čelanović, čije radove znamo iz stotina knjiga, a koji ima i evropsku karijeru, predstavljen je na Međunarodnoj strip konferenciji novom samostalnom izložbom ilustracija i stripova, koju su ljubitelji željno iščekivali poslednjih godina.

O svom prvom učešću na konferenciji kaže:

– Nisam ranije bio u Kragujevcu pa mi je neobično što sam se tako lako odomaćio. Druženje i organizacija su bili super, uvijek se ispostavi da ima i više ljudi u stripu nego što sam mislio, uključujući i ljubitelje i izdavače. Bilo bi dobro da svi mi iz svijeta stripa promocije radimo češće i “agresivnije”, što je neophodno u današnje vreme, da bi smo došli do novih ljubitelja i kolekcionara stripa.

Na tribini, koja je održana u SKC-u, Tihomir je najavio da će uskoro iz štampe izaći strip “Moderna mitologija rađa svakakva čudovišta” u izdanju System Comicsa.

O autoru:

Tihomir Čelanović je rodjen 1977. godine u Beogradu. Odrastao je u Kotoru, a završio Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Radove je objavljivao u časopisima: “Politikin Zabavnik”, “Striper”, “Lavirint”, “Bager”, “Zvono”, “Veliko Dvorište”, “Patagonija”, “Grafička Zavera”, “Strip Pressing”, “Strip Vilajet”, “Vreme”, “AARGH!”(Češka republika), “NONZI”(Italija). U oktobru 2000. godine, dobio je prvu nagradu na konkursu “La cita 2000″ u Torinu, u Italiji. Zbirka kratkih stripova nazvana “Kfatoliperazus” mu je objavljena 2001. godine u Italiji, u izdanju “Medicina Nucleare”.Prvi strip album “Eudora” objavio mu je “MAH” 2002. godine u Beogradu, a u novembru iste godine “Medicina Nucleare” ga je objavila u Italiji. “Soleil” je izdao album “Trum et l’oeuf de Tai” po scenariju Delphine Rieu u maju 2005. godine, u Francuskoj.

Za ilustracije knjige “Basne” Radomira Putnikovića dobio je nagradu “Neven” 2007. godine. Izdavačka kuća “Septieme choc” iz Francuske je u januaru 2008. godine objavila album TAXI, radjen po istoimenom filmu u produkciji Luc Bessona.
Kristijan Cvejić je radio scenario, Nikola Vitković kolor, a Siniša Banović je na nekoliko tabli radio pozadinu i vozila. Album je predstavljen na festivalu stripa u Angulemu.

Kratki strip “Boris Bagecki – A ti kao ne znaš” je osvojio prvu nagradu na osmom internacionalnom festivalu stripa u Beogradu održanom u oktobru 2010. Godine 2011. je za izdavača “12Bis” (Francuska) uradio album “Le Diurne”, po scenariju Erica Corbeyrana, kolor Nikola Vitković.

Pročitajte još na blogu

PULP

Pedigre Eda Brubakera i Seana Phillipsa u proizvodnji prestižnih kriminalističkih stripova nema ni potrebe posebno isticati.

Pročitajte dalje »