Kragujevac Comic Con 2023.

Kragujevac Comic Con 2023.

Međunarodna strip konferencija “Kragujevac Comic Con“ godine trinaeste održaće se u “Ulici otvorenog stripa” (Miloja Pavlovića 9, ispred striparnice Svet stripa) u organizaciji Sveta stripa i pod pokroviteljstvom Skupštine grada Kragujevca. Grad je festival sufinansirao sa 150.000 dinara. Medijski pokrovitelj je Glas Šumadije, a festival pomažu Kancelarija za mlade Kragujevac, Šumadija sajam, Spoter Sova i Smelo studio.

Programski deo festivala za petak 23. jun počeće prvo u vrtiću Neven od 12 do 13 časova gde će strip-autor Marko Somborac crtati sa najmlađima a onda se dešavanja premeštaju u “Ulicu otvorenog stripa”.

Marko Knežević i Aleksandar Ristić Alf, trener kragujevačkih Divljih Veprova, će voditi “Radionicu farbanja figura“. Radionica će biti aktivna sve vreme programa a za učesnike su obezbeđene poklon figure ali uz jedan bitan USLOV: moraju da ih boje na radionici!  Ovaj put, logično, fokusirani su na figurice strip junaka. Takođe, berza stripa i prodaja majici će biti aktivne od 16 do 20 časova.

Tribine:
“Ulica otvorenog stripa”

Miloja Pavlovića 9, Kragujevac

16:00 Zvanično otvaranje Međunarodne strip konferencije “Kragujevac Comic Con“ godine trinaeste. Govori Ana Petrović, pomoćnica Gradonačelnika Kragujevca za kulturu i informisanje, Marija Đoković, koordinatorka Kancelarije za mlade Kragujevac

16:10 Mladi talenti u umetnosti stripa

Ena Vasković (Kragujevac), Tina Zvečevac (Sarajevo) i Doroteja Todorović (Smederevska Palanka). Razgovor vodi Nebojša Vesović.

16:30  30 godina škole Đorđe Lobačev

Vladimir Vesović, Sara i Ana Živković. Razgovor vodi Zoran Stefanović

17:00 “Dan besplatnih stripova”

Dodela besplatnih stripova osnovcima i srednjoškolcima, kao i mlađima. Bez skrivenih troškova I trik pitanja. Bitno je da nemaju preko 19 godina.

17:00 – 18:30 Crtanje portreta  karikatura za posetioce:
Marko Somborac i Sabahudin Muranović Muran
Crtanje i pisanje posveta:
Aleksa Gajić, Bob Solanović, Berin Tuzlić

17:30 Predstavljanje stripa “Zveri u nama”

Nađa Tiodorović autorka, Igor Marković izdavač System Comics. Razgovor vodi Nikola Tasković.

18:00  Predstavljanje autora

Novica Milivojević (Zrenjanin/Novi Sad), Nemanja Radovanović (Valjevo/Novi Sad) i Đorđe Grbović (Čačak). Razgovor vodi Nikola Tasković.

18:30 Javni intervju

Sabahudin Muranović Muran (Prijepolje). Razgovor vodi Zoran Stefanović.

19:00 Tribina “Moj strip je moćniji od tvog”

Aleksa Gajić, Marko Somborac i Berin Tuzlić. Razgovor vodi Nebojša Vesović.

Subota 24. Jun 2023.

Program se nastavlja u subotu u 15 časova izložbom “Zagor iz našeg sokaka”, autora Svetozara Toze Anđela, u Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić a zatim se programska dešavanja vraćaju u “Ulicu otvorenog stripa” od 16 do 20 časova gde će biti aktivne berza stripa, prodaja majici i “Radionica farbanja figura”.


16:00 HSF ponovo u Kragujevcu!

Predstavljanje Hercegnovskog strip festivala

Nebojša Mandić, razgovor vodi Nebojša Vesović.

16:30 Predstavljanje autora

Berin Tuzlić (Sarajevo).

17:00 Predstavljanje autora

Aleksa Gajić (Zemun).

17:30 Predstavljanje autora

Marko Somborac (Smederevo/Beograd).

18:00 Predstavljanje autora i priča o savremenom hrvatskom stripu

Bob Solanović (Zagreb) i Danijel Kuzmić (Zagreb), razgovor vodi Nebojša Vesović.

18:30  Program iznenađenja

19:00 Predstavljamo: Fibra i stripovi.com

Marko Šunjić (split/Zagreb). Razgovor vodi Nebojša Vesović.

Nedelja 25. jun 2023.


Festival se završava u nedelju programom koji će trajati od 10 do 12 časova.

  • proglašenje pobednika na konkursu “Tri table za Mebijusa”, pisanje i crtanje posveta, ugodni razgovori sa gostima, berza majici i stripova, radionica za farbanje figura.


Svi događaji u okviru Međunarodne strip konferencije “Kragujevac Comic Con“ godine trinaeste  su besplatni za posetioce.

Pročitajte još na blogu

Robert Kramb

“Ostaću zabeležen u istoriji kao sjajan umetnik. To će biti moja osveta.” I (p)ostao je, želeli mi to ili ne. Mizantrop, osobenjak, andergraund stripotvorac, buntovnik – šeširom i stripovima – gospodin Robert Kramb!

Pročitajte dalje »