Dragana Kuprešanin

Dragana Kuprešanin

Драгана Купрешанин је рођена 1982. године у Београду. Дипломирала је на Вишој школи ликовних и примењених уметности у Београду 2005. године, а затим на Факултету примењених уметности у Београду 2008. године, на одсеку Примењена графика, смер Графички дизајн. Специјализацију из области цртежа на одсеку Сликарство, стекла је на Факултету ликовних уметности у Београду 2011. године.

Докторирала је на Факултету примењених уметности у Београду 2021. године, на студијском програму Примењене уметности и и дизајн.

Излагала је на више десетина самосталних изложби и учествовала на више стотина групних националних и међународних изложби, фестивала и ликовних колонија у земљи и иностранству. Стипендиста је неколико државних и приватних фондација.
Добитница је већег броја награда из области ликовне и примењене уметности (цртеж, дизајн, стрип). Бавила се уметничким радом у статусу самосталног уметника од 2012-2018. године. Члан је УЛУПУДС-а, УЛУС-а, УСУС-а, УФУС-а и УФАС-а.

Алтернативним стрипом се бави од 2004. године, а објављивала је у издањима „Шлиц”, „Urban Bug”, „Hardcomics”, „Milk and Wodka”, „Extreme – Urban Comics Anthology”, „Антидепресив”, „Аждаха”, „Помамна ноздрва”, „Акт”, „ЕОН”, „Strip Pressing” и у више специјализованих издања.

Од 2008. године истражује стрип и граничне медије који користе конвенције и језик девете уметности, са тежњом преиспитивања структуре и дефиниција стрипа. Од 2010. реализовала је неколико изложби експерименталног стрипа у „наставцима” (као стрип издања намењена простору) у више београдских галерија (Галерија Коларац [2010],

Галерија Freedom [2011], Мала галерија УЛУПУДС-а [2012] и Галерија СУЛУЈ [2013]), које су „репринтоване” изложбом на „Априлским сусретима” 2015. у „Срећној галерији” СКЦ-а. Изложба „Репринт” је током 2017. године реализована и у неколико галерија у Србији (Ликовни салон Културног центра, Горњи Милановац, Галерија Културног центра, Шабац, Галерија Легат Бате Михаиловића, Културни центар, Панчево).
Докторски уметнички пројекат „Невидљиви талас – експериментални тактилни стрип” којим ауторка иновира медиј концептом инклузивног стрипа петоструко је награђен: Специјалним признањем Бијенала Другог међународног студентског бијенала књиге[с]БУК2 у Београду (2020), Grand Prix-ом и Специјалном наградом жирија за иновацију у стрип уметности „17. Међународног салона стрипа” у Београду (2019), Међународним златним пером Београда „50. Међународног Златног пера Београда ‒ 15. међународног бијенала илустрације” (2019) и Наградом за приступачно уметничко дело „Инклузивне галерије” у Новом Саду (2018). Добитница је Посебног признања за специфичан стрип језик „Првог ваљевског стрип фестивала” (2017).

У издању „Комара” 2019. је публиковала прву збирку стрипова „Специјална смеса” која обухвата стрипове из периода 2004-2011.

Од 2014-2016. године радила је у звању сарадника у настави на Факултету примењених уметности у Београду, на предметима Цртање и Сликање. Од 2018-2019. године радила је у звању сарадника из уметничког поља на ВШЛПУСС у Београду, а од 2019. године је асистент на Академији техничких струковних студија, Одсек Београдска политехника, на предметима из уже области Графички дизајн.

Pročitajte još na blogu

Dead Man Logan

Dead Man Logan je samo završnica, eksplozivno finale serijala Old Man Logan i koji je bio Marvelov način da i posle Wolverinea ima Wolverinea.

Pročitajte dalje »