Miriklmen – Ničeove ideje pretočene u arijevca u plavom kostimu

Miriklmen – Ničeove ideje pretočene u arijevca u plavom kostimu

Izdavač Darkwood
Godina izdavanja 2018
Scenario Alan Moore | Neil Gaiman | Grant Morrison | Mick Anglo | Peter Milligan
Crtež John T. Totleben | Mark Buckingham | Alan Davis | Chuck Austen | Don Lawrence | Garry Leach | Joe Quesada | Mick Anglo | Mike Allred | Paul Neary | Rick Veitch | Steve Dillon
Naslovna strana Alex Ross
Originalni naslov Miracleman

Alan Mur je ime u samom vrhu panteona devete umetnosti. Osamdesetih godina je započeo dekonstrukciju najpopularnijeg stripovskog žanra, ali ne stvorivši Nadzirače. Pre Roršarha, Noćne sove, Komedijaša i Dr Menhetna, bio je Marvelmen ( Miriklmen – Čudotvorac).

 „Šazam!“, reče dečak po imenu Bili i dobi odraslo obdareno super moćima. Kapetan Marvel izdavačke kuće Foset koji će posle izlaska pred sud preći pod grb DC Comicsa, je poslužio kao početak priče o britanskom superheroju. Prvobitni Kapetan Marvel je stekao popularnost u matičnoj Americi, ali i u Engleskoj gde je njegov prestanak izlaženja inspirisao scenaristu Mika Engla da stvori britanski pandan Marvelmena, koji će se upuštati u brojne blesave i naivne avanture kako bi uveseljavao najmlađe. A onda je nestao.

Glavni urednik časopisa Vorijer, Dez Skin, je osamdesetih poželeo da posle nekoliko decenija iz limba izvuče dečaka koji uzvikujući reč „Kimota“ postaje Marvelmen, superčovek u plavom. Ovaj poduhvat poverava, tada mladom, neafirmisanom Alanu Muru.

Mur je uzeo originalnu, šašavu postavku stripa i uvrnuo je do pucanja. Zatim je krhotine presložio i u potpunosti prožeo Ničeovom filozofijom o natčoveku.

Mur transformiše Marvelmenov alter ego iz dečaka u sredovečnog, trbušastog novinara koji se i ne seća da je izgovaranjem jedne reči sticao neslućene moći. Snovi o nekom drugom životu muče Majkla Morana i on će se setiti ko je bio pedesetih godina tek kada se nađe usred pljačke  uranijuma. To ponovno rođenje kroz očajnički krik „Kimota!“ će, za početak promeniti život Majkla i njegove žene Liz, a potom celi Svet.

Natčovek. Filozofski koncept bića u fizičkom i intelektualnom smislu uzdignutog iznad svoje vrste, voljno da stiče sve više moći i približi se Bogu. Mur svakako nije prvi scenarista koga je motivisao Niče svojim doktrinama o moći i uzdizanju čoveka, a ne čovečanstva. Supermen je nastao na istim idejama i tako stvorio plodno tlo za superheroje. Međutim, Alan Mur se ne zaustavlja na čistom posedovanju moći i njihovoj upotrebi da se nedužni brane od kriminala i štiti trenutno stanje sveta. On kroz Čudotvorca, nasleđenog od Engla, na fantastične načine istražuje poreklo same moći, u bukvalnom i prenesenom smislu.

Njegov opus na Čudotvorcu je podeljen u tri toma. U prva dva sukobljava junaka sa prošlošću koja je delovala tako nevino, bezbrižno i šareno u pedesetim godinama. Mur je pretvara u horor na mnogo nivoa. Istovremeno se bavi maksimom da „apsolutna moć, apsolutno kvari“ i stvara sukob na relaciji otac – sin kojom još dublje zadire u polja filozofije i psihologije.

U trećem tomu ključna reč je – Utopija. Mur na taj način u jednačinu sa Ničeom uvodi i Tomasa Mora koji je napisao delo o idealnom uređenju države. Čudotvorac prihvata odgovornost i proglašava se za božansko biće stvarajući društvo koje, zavisno od tačke gledišta može da deluje kao Raj ili Pakao.

Na mene, kao čitaoca, Miriklmen je ostavio ogroman utisak. U početku je bilo jako naporno pratiti put kojim pisac vodi protagonistu. Sve je delovalo izveštačeno i posuto naivnošću i šašavošću. U pojedinim trenucima prvog toma sam bio blizu odustajanja od ovog stripa. Međutim onda, na samom kraju tog prvog dela trilogije, Mur počinje da sipa ideje i stvara sugestivne slike u glavi čitaoca. Potpuno me je obuzeo igrom boga i kako je Morana / Marvelmena doveo do stadijuma shvatanja težine i odgovornosti koja leži u gotovo svemoćnom biću.

Posle Murovog, za Miriklmena (Marvelmena), došlo je vreme Nila Gejmena. Tvorcu Sendmena je pošlo za rukom da završi prvi tom svoje planirane trilogije kada je devedesetih nastao pravni limbo iz kog se izašlo tek nedavno.

Marvelmen je, pod tim nazivom, izlazio u Vorijeru. Međutim, posle bankrota tokom Murovog pisanja drugog toma, izdavanje preuzima američki Eklips. Da bi se izbegao sukob sa izdavačem Marvelom, ime junaka se menja u Miriklmen i ono se koristi i za sadašnje reprinte do kojih se, zbog autorskih prava, došlo tek pre par godina. Mur je zbog nejasne situacije zabranio da se njegovo ime koristi u reizdanjima i sav prihod koji bi mu od istih pripao preusmerio na porodicu Majka Engla. Naslovljen je kao Originalni autor u trejdovima koje izdaje, niko drugi do, Marvel.

Kod nas, Miriklmena je 2018. izdao Darkvud u dve, tvrdokoričene knjge koje sadrže po dva toma. Gejmen je nastavio rad na Čudotvorčevom svetu, pa se očekuje da će u budućnosti i druga trilogija biti kompletirana.

Pročitajte još na blogu

Jedna noć i dve želje

Strip – Baru – Kitaja bluz:Kroz svoj autorski prvenac, sada već proslavljeni i nagrađivani strip, autor niže sećanja i želje sa dočeka nove godine iz vremena kada je bio osamnaestogodišnjak. Tri

Pročitajte dalje »

Kadrovi sa zadahom seksa i baruta

Savršeno skrojeno belo odelo, crna šulja, kravata… Ispod nakrivljenog šešira pogled hladan k’o veštičja sisa, kožne rukavice koje spajaju „lepo i korisno“, izglancane cipe i nezaobilazna «Kamel» pljuga koja visi

Pročitajte dalje »