Jonathan Hickman & Esad Ribic: “Secret Wars”

Jonathan Hickman & Esad Ribic: “Secret Wars”

Posle pročitana dva broja Marvelovog ovogodišnjeg DOGAĐAJA, Secret Wars (biće užasno kada za nekoliko godina budemo morali da stripovima iz ove priče dodajemo i godinu u kojoj je ovo izašlo da bismo razlikovali od starog Secret Wars, Old Man Logan, Spiderverse itd.) moram da kažem da je Hikman opravdao poverenje je dobio od Aksela Alonza i Marvela. Za par godina je ovaj scenarista od bendisovog kalfe došao do arhitekte zaista najveće promene koju je Marvel imao u novijoj (i možda čak i starijoj) istoriji. Secret Wars u ova dva broja (oba duple veličine u odnosu na normalan broj strana) zaista izaziva puno uzbuđenih reakcija na mojoj strani, razrogačenih očiju, puno uhanja i ahanja, zapanjenih uzvika i osećaja da, za razliku od svih ostalih DOGAĐAJA u recentnom sećanju koji su tvrdili da menjaju status kvo i da posle njih ništa neće biti isto – ovaj zaista ima da uspostavi novu realnost Marvel ovo i ne zove ributom, nego remiksom, ali za sada su promene u odnosu na regularno stanje (koje je manifestno zauvek napušteno – normalan Marvelov univerzum i Ultimate univerzum više ne postoje) tako radikalne i tako zanimljive da zaista valja priznati da u kreativnom smislu Alonzo, Brevort, Hikman, Kesada i ostali imaju dosta hrabrosti. Naravno, slutnja je uvek da se ovo sve radi ne bi li stripovski univerzum bio bliži filmskom na kraju balade, ništa čudno u toj tezi, ali za sada nema govora o bilo kakvom podilaženju filmskoj publici. Secret Wars je ekstremno utemeljen u Marvelovoj stripovskoj istoriji i potrebno je ekstenzivno predznanje da bi čovek shvatio sve reference i odnose među likovima uspeo da rastumači u svetlu nove istorije univerzuma.

Kojim vlada Doktor Dum. Kao bog.

Hikmane… Hrabar si i imaš skilove da tu hrabrost podržiš. Posle Fear Itself, posle Age of Ultron, čak i posle Bendisovog simpatičnog X-Men momenta sa testamentom Čarlsa Egzevijera – obrisanog elegantnim putovanjem kroz vreme, ovo je prvi DOGAĐAJ koji mi zaista ostavlja utisak značajnosti. I smislenosti. Mada naravno, ja nisam neki pobornik radikalnih promena status kvoa, ali ovo je za sada odlično urađeno.

Ono što svakako treba podvući je da je Alonzo lagao kada je pričao da se ovo piše tako da i ljudi koji nisu pratili stripove i o Marvelu znaju koliko se dalo pokupiti iz filmova mogu da uđu u radnju i prate šta se dešava. Au contraire, Secret Wars je kulminacija trogodišnje priče koju je Hikman gurao kroz Avengers i New Avengers (on i Remender su zastrašujuće kadri da pišu ove dugačke forme sa mnogo likova i kompleksnim zapletima, više od Bendisa ili Millara koji su u prošloj deceniji nosili barjak promena status kvoa) i bez čitanja barem ova dva serijala (ali i poznavanja mnogo drugih marvelovih stripova) Secret Wars će biti samo gomila likova u kostimima koji pričaju o nečemu.

Mislim, ja sam upravo odradio oba serijala od početka, da bih lakše ušao u Secret Wars i za sada sam veoma zadovoljan, ali bez pripreme, bilo bi teško.

Takođe, Esad Ribić – nikad bolji. Zaista je izrastao u crtača koga bi uskoro mogli da pominju u istom dahu sa Brajanom Hičom.

DODATAK: Da potvrdim da je i posle četvrte epizode Secret Wars strip koji vredi čitati.
I biznis insajdr se slaže:
5 reasons “Secret Wars” is a superhero epic you should be reading right now

Posle svega još je teže kada se zna da od jeseni (tekst je pisan tokom leta 2015. godine) u Marvelu više nema Hikmana, ali ni Gilena, Remendera i Frekšna. Posebno je tu Gilenov odlazak znakovit: Kieron je napustio karijeru gejming novinara gde je bio vrhovno božanstvo jer je od Marvela dobio ekskluzivni ugovor da piše za njih. Naravno, u ovom svetu takav ugovor samo znači da Kieron nije mogao da piše za DC (kao i Aaron, recimo, koji je čak i pisao za DC jrendo vreme otkad je potpisao ekskluzivu za Marvel jer je Scalped bio na pola) ali je uveliko pisao za Image i Avatar. I evo ga sad, par godina kasnije, u Marvelu je odradio ozbiljne poslove (Uncanny X-Men, Iron Man, Generation Hope…), izgradio sebi ime i – ode čovek. The Wicked + The Divine i Uber (čiji se prvi tom upravo završio) su popularni stripovi i pored još nekih projekata sa strane Kieron kao da ima dovoljno za leba i sleba da više ne mora da se aka sa superherojštinom koja mu nikada i nije bila prva ljubav. Zanimljivo.

Za potrebe teksta korišćeni su kadrovi iz stripa.
Copyrigt @ MARVEL, Jonathan Hickman, Esad Ribic 
“Secret Wars”
Written by: Jonathan Hickman
Art by: Esad Ribic

Picture of Uroš Smiljanić

Uroš Smiljanić

Mehmed Krljić predstavlja: DJ Meho Show

Pročitajte još na blogu