Džipsi: Ciganska zvezda

Džipsi: Ciganska zvezda

Prvi album Džipsija “Ciganska zvezda” je nešto najbolje što su autori dali ovom serijalu. Sledi najpre blagi, a zatim nagli pad kvaliteta.

Početak priče o Džipsiju personifikacija je svega što standardni ljubitelji suphelanki misle da nalaze u njihovom omiljenom štivu. Album koji umesto posezanja za dugačkim uvodom i kilometarskim predstavljanjem likova i mesta radnje odmah ubacuje čitaoca na prednje sedište i stiska papučicu za gas. Na početku se upoznajemo sa svetom iz neposredne budućnosti u kome je kopneni transport robe ponovo postao apsolutno dominantan i dvoje dece iz sirotišta, Oblivijom i Džipsijem, kojima ostali klinci ionako pakleni život dodatno zagorčavaju zbog njihovog ciganskog porekla. Džipsi rezonuje da je jedini spas odlazak i ubrzo beži odatle sa “suvenirom” ukradenim od direktora i obećanjem datim sestri da će naći način da se brine za nju. Obrćemo točkove desetak godina unapred i zatičemo Obliviju kako silazi sa voza u nekoj smrznutoj vukojebini, u potrazi za bratom koga nije videla od malih nogu. Mlada, pomalo pokondirena studentkinja nemampojmačega svakako nije očekivala da će Džipsija prepoznati u sirovom kamiondžiji koji kune, pije i upada u nevolje u najboljoj tradiciji Poručnika Bluberija. Veliki bata nije ni izbliza ono što je Oblivija očekivala, ali barem ima plan kako da ih izvuče iz trenutnih finansijskih teškoća, jer se u Rusiji (a gde bi drugde) sprema veliko sranje, a to podrazumeva da će nekom tamo uskoro zatrebati zalihe oružja, municije, lekova i sl. Samo da ih u sprovođenju ovog nauma ne pretekne odvratna segamegakorporacija “Selmer”…

Premisa jednostavna do bola – jezičavi pojedinac mekog srca protiv sistema, odnosno gigantske organizacije, opasno putovanje na kome svakakve nevolje mogu da zadese one koji se na isto odvaže (a zadesiće ih), brat i sestra odrasli u različitim svetovima koji treba ponovo da se upoznaju, zgodna neznanka koja im iz nepoznatog razloga pritiče u pomoć… Dodajte na to pažljivo odmerenu dozu akcije, zajedljivih replika, akcije, retkih emotivnih momenata, akcije, scena bezglave vožnje, akcije, grubog seksa, akcije i… akcije, te ćete dobiti strip koji ne biste ni u ludilu nominovali za bilo kakvu nagradu makar ništa drugo ne izašlo u Franačkoj te godine, ali u kome ćete svejedno uživati, od korica do korica, ma šta vi posle pričali o tome u javnosti.

Jednostavno, “Ciganska Zvezda” je prvoklasna vožnja ringišpilom koju nećete okončati ispunjeni prosvetljujućim saznanjima o smislu života, vaseljene i svega ostalog, već sa vrtoglavicom i željom da obrnete drugi krug. Nije montirana da bude bilo šta više od toga, niti je to postala. Pravi strip za publiku koja ne traži još jednu kvalitetnu epizodu Dilana Doga.

Picture of Vladimir Milošević

Vladimir Milošević

Neomeđeno razmišljanje o stripu.

Pročitajte još na blogu