Kragujevac Comic Con 2019

Kragujevac Comic Con 2019

Kragujevac Comic Con
29-31. avgust 2019.

Napomena: uz redovan program, Udruženje “Svet stripa” iz Kragujevca, od ove godine u saradnji sa Centrom za umetnost stripa Udruženja stripskih umetnika Srbije, organizuje i program “AZIJA: SLIKA KOJA TI PRIPOVEDA — Festival azijskog stripa i animiranog filma” gde predstavljamo 54 izdanja kuće Darkvud.

Petak 30. avgust
12.00 Jednosatna radionica stripa u vrtiću „Neven“. Predavači Sabahudin Muranović Muran i Rufus Dejglo.

_______________________________________________

Mesto: Narodna biblioteka Vuk Karadžić
Zorana Đinđića 10

16.00 Predstavljamo: „Forma B“ iz Beograda, energični novi izdavač domaćeg stripa: „Hajduci“, „Muran: Juče danas sutra“, „Crne besmislice“, „Šrafko“, „Blek 1-3“, „Tuckomen“ i „Knjiga o Jovu“…

16.30 Predstavljamo: „Crne besmislice“ – dragulj srpskog humorističkog stripa u izvođenju Božidara Milojkovića BAM-a, Dragana Lazarevića i Lazara Odanovića, odnedavno spasen i dostupan francuskoj i srpskoj publici, posle više decenija. Početak kapitalne edicije Udruženja stripskih umetnika Srbije „Karike i oblaci: Biblioteka karikaturalnog stripa“. Zajedničko izdanje beogradskih kuća „Forma B“ i „Makondo“.

17.00 Predstavljamo: Knjiga „Sat“ („Pčelica“, Čačak) — potresna istinita priča o srpskom vojniku u Prvom svetskom ratu. Najtiražniji domaći strip našeg doba štampan u 2.000 monografija i 120.000 svezaka, laureat Beogradskog sajma knjiga 2018. Autori Dragan Lazarević, Vujadin Radovanović i Rade Tovladijac. Strip prati obrazovna studija o Srbiji u Prvom svetskom ratu.

17.30 PREMIJERA. Predstavljamo kapitalnu ediciju „Mali Nemo u Zemlji snova“ („Makondo“, knjige 1-5). Uz Sjedinjene Američke Države i Nemačku, Srbija je treća zemlja koja je u knjigama kompletirala remek-delo svetskog stripa „Mali Nemo u Zemlji snova“, sa poklonom čitaocima: istoriografskom studijom od 125 autorskih strana Zorana Stefanovića koja nam približava život i opus genijalnog Vinzora Mekeja, ali i tumači njegov uticaj na srpsku i jugoslovenske kulture.

18.00 Besplatno podela primeraka fanzina o Zagoru.

18.00 Promocija fanzina Zagor, priče “Lov” i “Bez kraja”. Sabahudin Muranović, Nikola Tasković i Zlatibor Stanković vam predstavljaju Zagora u do sada neviđenom izdanju.
Dođite i vi po svoj besplatan primerak!

18.30 Predstavljanje gosta: Rufus Dejglo (Rufus Dayglo) je britanski strip umetnik, ilustrator i animator. U pitanju je svetski priznat autor, u devetoj umetnosti najpoznatiji po radu na serijalima “Tank girl” i “Sudija Dred”, kao i u magazinu “2000 AD”. Široj javnosti je poznatiji po učešću u kreiranju vizuelnog identiteta benda “Gorillaz”, kao i animaciji filmskog blokbastera “Svemirsko zakucavanje” (Space Jam).

19.00 PREMIJERA. Promocija knjige „Duh u oklopu“, „Darkvud“, 2019. Govore Aleksandar Nešić i Emina Ignjatović. (program “Azija: Slika koja ti pripoveda”)

Subota 31. avgust
Mesto: Narodna biblioteka Vuk Karadžić
Zorana Đinđića 10

15.00 Animirani film „Duh u oklopu“ (1995), analiza tokom projekcije filma o odnosu stripa i filma (program “Azija: Slika koja ti pripoveda”)

Otvaranje izložbe klasične mange 19. veka. (program “Azija: Slika koja ti pripoveda”)

Jednosatna radionica mangi sa gostujućim profesionalnim autorima. (program “Azija: Slika koja ti pripoveda”)

16.00 Izlaganje „Stripska Azija, stripska Evropa ili prosto Evroazija“. (program “Azija: Slika koja ti pripoveda”)

Predstavljamo 54 izdanja japanskog stripa i njihove autore u izdanju „Darkvuda“. (program “Azija: Slika koja ti pripoveda”)
– Napad titana (8 knjiga), autor Hađime Isajama
– Beležnica smrti (6 knjiga), scenarista Cugumi Oba, crtač Takeši Obata
– One Piece (17 knjiga), autor Eićiro Oda
– Naruto (18 knjiga) , autor Masaši Kimoto
– Uzumaki (tri knjige),
– Udžbenik „Manga –  brzi kurs“ srpske umetnice Mine Petrović

16.30 Tribina “Moj strip je moćniji od tvog” – učestvuju Nikola Dragomirović, Vladimir Milošević, Aleksandar Nešić i Milidar Švonja.

17.00 Dodela diploma polaznicima škole stripa u okviru projekta Kancelarije za mlade “Leto u gradu”

17.00 “Žudnja za stripskim rajem: O Zlatnom dobu srpskog stripa, Đorđu Lobačevu i Žiki Bogdanoviću”

„Titanska iskra Žike Bogdanovića“ tribina posvećena teorijskom i izdavačkom opusu glavnog  srpskog i jednog od vodećih evropskih teoretičara umetnosti stripa. Predstavljaju se najnovija  Bogdanovićeva izdanja: časopis za stripologiju “Pegaz”, serija knjiga „Život u večnoj sadašnjosti“ i druge knjige eseja, romani kao i edicija o najvećim ilustratorima.

Kapitalne izložbe i monografije „Ruski strip Kraljevine Jugoslavije“ i „Sergej Solovjev (1901-1975), konjanik i umetnik“ — projekti pod pokroviteljstvom  Vlada Rusije i Srbije, koje sprovode Arhiv Altera, Arhiv Jugoslavije i Udruženje stripskih umetnika Srbije sa partnerima, čiji je rukovodilac prof. dr Irina Antanasijević.

Još jedna kapitalna edicija koju predstavljamo je „Đorđe Lobačev: Sabrana dela knjiga 1 (1931-1939) – Plava pustolovka i druge priče“, u izdanju kuće „Makondo“ iz Beograda, u saradnji sa Udruženjem stripskih umetnika Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Prvi put za nekog od naših autora Zlatnog doba dobili smo sabranu ediciju najvišeg standarda, posvećenu jednom od očeva srpskog, jugoslovenskog i evropskog stripa Đorđu Lobačevu (1909-2002).

17.30 Predstavljanje gosta: Rufus Dejglo (Rufus Dayglo) je britanski strip umetnik, ilustrator i animator. U pitanju je svetski priznat autor, u devetoj umetnosti najpoznatiji po radu na serijalima “Tank girl” i “Sudija Dred”, kao i u magazinu “2000 AD”. Široj javnosti je poznatiji po učešću u kreiranju vizuelnog identiteta benda “Gorillaz”, kao i animaciji filmskog blokbastera “Svemirsko zakucavanje” (Space Jam).

18.00 Besplatni stripovi – jednostavno ime za jednostavnu, tradicionalnu, akciju. Dođite po vaše primerke!

18.00 Konkurs Kragujevački Pobednik – proglašenje najboljih radova. Proglašenje prati i izložba radova.

18.00 Stručni skup, tribina na temu “Vera u stripu i popularnoj kulturi”. Učestvuju Episkop pakračko-slavonski dr Jovan Ćulibrk, dr Miša Đurković i istoričar Vladimir Dobrosavljević. Moderator Zoran Stefanović, pisac i istoričar kulture.

Napomena:

Svi događaji u okviru Međunarodne strip konferencije “Kragujevac, godine devete” su besplatni.

Sve vreme (od 16.00 do 20.00) će biti aktuelna berza stripa.

Biće priređene i tri izložbe. Izložba radova Rufusa Dejgla, izložba klasične japanske umetnosti 19. veka (program “Azija: Slika koja ti pripoveda”) i izložba radova koji su stigli na konkurs Kragujevački Pobednik.

Pročitajte još na blogu

Teozofija u bajci

Strip – Rabinov mačakRemek-delo novog francuskog talasa koji kroz inovativnu naraciju donosi pregršt teoloških, egzistencijalnih I moralnih pitanja, poneki odgovor i dosta vedrine iz ugla jednog mačkaStrip je neuhvatljiva i

Pročitajte dalje »

Saga o sovama

Pričanje o dobrim stripovima je isto tako važno kao i njihovo čitanje. Zbog toga vam portal Svet stripa danas predstavlja prvi Betmen trejd iz perioda THE NEW 52 koji je objavila Čarobna knjiga kao 18. knjigu u biblioteci DC gold.

Pročitajte dalje »