Goran Furunović

Goran Furunović

Goran Furunović (Priština, 1979) se bavi se umetnošću više od 20 godina. Studirao je na Fakultetu umetnosti u Prištini. Kako je život nepredvidiv, a posebno život umetnika, tokom studija otišao u Italiju, gde je živeo nekoliko godina i gde se između ostalog bavio restauracijom ikona i svoje radove prezentovao na nekoliko grupnih izložbi.

Od 1999. godine živi i stvara u Kragujevcu. Najpoznatiji je kao jedan od osnivača i basista rok grupe Popečitelji , u kojoj svira od 1999. godine. Osim bas gitare i muzike, njegove velike ljubavi su keramika, likovna umetnost i stripovi. Keramikom se bavi svakodnevno u svojoj radionici, koja ima porodičnu tradiciju dugu više od 100 godina. Svoje radove od keramike prezentovao je na samostalnoj izložbi u Kulturnom centru UMMUS, u Kragujevcu, 2017. godine.

Crtanje stripova je oduvek bio jedan od vidova njegovog stvaralačkog izraza. Svoje strip radove je do sada izlagao na nekoliko grupnih izložbi. Aktivan je saradnik udruženja Svet stripa iz Kragujevca. Na Snežnom samitu stripadžija Srbije, 2015. godine u Kragujevcu je premijerno predstavio svoj strip serijal ’’Gospodin’’, koji je privukao veliku pažnju kako na samoj manifestaciji, tako i na društvenim mrežama. U međuvremenu, Studentski kulturni centar Novi Sad izdaje njegov strip – grafičku novelu ’’Gospodin Život je lep’’. Ova novela doživela je svoje premijerno predstavljanje i promociju na jedanaestom Novosadskom strip-vikendu, 2017. godine. Naredne, 2018. godine, usledila je nagrada Valjevskog strip festivala za alternativni izraz.

Ovo mu je treće učešće na Kragujevac Comic Conu (2015, 2018, 2021).

Pročitajte još na blogu

Ken Parker: Između leda i patnje

U “Kvadratu” 33-34, iz decembra 2016, tematskom broju posvećenom Kenu Parkeru, objavljen je moj tekst o takozvanoj “ledenoj trilogiji”. Ovde je ceo tekst iz temata, sa drugim ilustracijama. Ne može

Pročitajte dalje »

Sharkey the Bounty Hunter

Sharkey the Bounty Hunter svakako nije lošiji strip od Magic Order ili Prodigy koje smo nedavno ovde predstavljali, a notabilno je bolji od Hucka ili Chrononauts, pa i od Kingsmana.

Pročitajte dalje »

Mladen Oljača: Dr Moon

Šta je Dr. Moon ? Reč je o serijalu kratkih, jednostraničnih horor pričica koje su rađene za list Zona Sumraka, izdavača Color Press iz Novog Sada. Table su krenule sredinom

Pročitajte dalje »