Dick Long

Dick Long

Dick Long je privatni detektiv, bivši policajac, koji slučajeve ne rešava oružjem i pesnicama, već, eh, nekim drugim, manje konvencionalnim, metodama. Uvek spreman na sve nedaće, Long sa visokim stepenom efikasnosti raspliće misterije širom rodne Hrvatske, a i šire.

I ove dve rečenice koje sam naveo gore krajnje su suvišna informacija za svakog radoznalog čitaoca koji se ikad suočio sa naslovnicom bilo koja od dva Dick Longova albuma – muški lik sa imenom Dick, te gomila ženske golotinje na uviđaju, dovoljno govore o tematici stripa koji su nam priredili Darko Macan i Štef Bartolić. Dick Long je, dakle, laka literatura za odrasle (i promućurne adolescente), ali dovoljno inteligentno napisan da privuče i ostale ljubitelje devete umetnosti.

Slavni autor mangi Kazuo Koike jednom je izjavio da je pornografija najzahvalniji žanr. Koike, koji je pre svog velikog uspeha sa stripovima „Lone Wolf and Cub“, „Lady Snowblood“ i „Crying Freeman“ pisao „porniće“, dalje navodi da je u tom žanru dozvoljena ogromna kreativna sloboda, sve dok ciljnu publiku uslužite sa dovoljno golotinje i seksa. Ovaj truizam nije izmakao Macanu i Bartoliću, koji kako tekstom, tako i crtežom, uspešno zadovoljavaju (ha, ha) oba sloja čitalaca.

Dick Long funkcioniše u formi kratkog stripa, što odaje njegovo poreklo (rađen je po narudžbini hrvatskog izdanja časopisa „Playboy“), i većina epizoda centrirana je oko running gaga da Dick ima najveći…znate već šta. U početku, autori ne talasaju previše sa dobitnom formulom, pa su inicijalni stripovi pre svega vizuelni ugođaj (kad vidite kako Bartolić crta ženska tela, biće vam krajnje jasno na šta mislim). Međutim, kako je serijal odmicao, čini se da je Macan sve više sticao poverenje u svoju kreaciju, pa tako posle imamo i nekoliko pravih story arcova, gde se nekoliko segmenata nadovezuje jedan na drugi. Humor, takođe, napreduje od strane do strane – Longove ekskurzije po regionu (Split, Zagorje, pa i Beograd) su fantastično osmišljene, a šlag na torti je poduži arc o Longovom odsustvu gde smotani, anti-Dick Long inspektor Štef uzima glavnu ulogu. U današnje vreme, retki su stripovi koji me naglas teraju da se smejem – neke dogodovštine inspektora Štefa su uspele da me dovedu do suza gotovo.

Koliko je Macan ozbiljno shvatio posao govori i par introspektivnih epizoda, gde Dickov lik dobija neke temelje i dodatnu dimenziju, a tu je i sprdnja na superherojski žanr, otelotvorena u liku Longovog arhineprijatelja Ulrika Vukov-Zimskog (nema nagradi za onog ko pogodi u čemu se ova dvojica takmiče). Sve ovo samo dodatno izdvaja Dicka iz ranga jeftinih „stripova za odrasle“ – sam Macan ga je ionako prozvao „Alan Fordom sa sisama“, i ovo bi možda bio i najzahvalniji opis.

Čitaocima u regionu se trenutno nude tri albuma Dickovih pustolovina. Sva tri su u izdanju hrvatskog izdavača „Strip Agent“, i reč je o bogato opremljenim albumima u boji sa tvrdim koricama i kvalitetnim papirom. Prva dva integrala ujedno nude i većinu Longovih stripova koje potpisuje Darko Macan – postoji još materijala, ali su na njima autori priča mahom Mladen Devčić i Ivan Prlić, a u kasnijim fazama i sam Bartolić se oprobao kao scenarista.

Dick Long je zabavno štivo koje na izuzetno efektan način kombinuje neke od omiljenih muških razbibriga – oskudno odevene atraktivne žene u politički nekorektnim pozama i tone „masnog“ humora. Ipak, Dickov je možda najveći kvalitet to što se, dok čitate, prosto oseća dobra atmosfera u kojoj je ovaj strip nastajao. Kada znate da su se autori ludo zabavili, i smejali jednako koliko i vi, provod je zagarantovan.

Za potrebe teksta korišćeni su kadrovi iz stripa.
Izdavač za Hrvatsku: „Strip Agent“, Zagreb, 2012. & 2013. & 2014. godine

Picture of Miloš Jovanović

Miloš Jovanović

JEDAN NA JEDAN „1980. godina označila je kraj jedne ere u istoriji SFRJ, ali i ovog dela Evrope. Na svet je došao Miloš Jovanović. U zemlji u kojoj svi misle da znaju sve o svemu, lako je prikrio svoju supermoć. Naime, Miloš zaista zna sve o svemu. Ali, kako takođe zna da apsolutna moć apsolutno korumpira, Jovanović ispoljava svoje znanje na polju sporta, stripa i povremeno filma. Ove recenzije su jedan od malih ventila kroz koje deli svoje veliko bogatstvo sa nama.“ Dimitrije Vojnov

Pročitajte još na blogu