Zlatno doba 23 Dalmatinski Robinzon

Zlatno doba 23
Dalmatinski Robinzon

150,00 din.

Izdavač: Komiko
Naslovna strana: Slavko Vereš
Scenario: Slavko Vereš
Crtež: Slavko Vereš
Povez: meki
Format: B5
Boja: crno-belo
Broj strana: 24

Овај број „Златног доба” доноси једини дужи стрип прослављеног предратног карикатуристе Славка Вереша, под насловом Далматински робинзон.
Ова шармантна авантура догађа се „за време светског рата, у Загребу, на Ријеци и на једном далматинском острву” и носи снажну ујединитељску поруку. Излазио је у наставцима у „Политици за децу”, подлиску дневног листа „Политика”, од 30. јануара до 21. маја 1936. године. То је уједно и време првих наших авантуристичких стрипова, по узору на амерички новински стрип. У то време „Београдски круг” још није формиран, а своје прве радове објавили су тек Власта Белкић (Авантуре детектива Харија Вилса) и Ђорђе Лобачев (Крваво наследство и Зрак смрти). У том смислу, Верешова локална „робинзонијада”, посебно имајући у виду да му је и једини дужи стрип, чини изузетно важну карику у развоју нашег стрипа у тим првим годинама Златног доба.
После овог излета у стрип Славко Вереш је наставио да се бави карикатуром, превасходно у листу „Коприве”, а са избијањем рата 1941. одлази у емиграцију, у Лондон. Далматински Робинзон никада до сад није био репринтован.

Kategorija:

KORPA

close