Čovek koji piše predgovore: Zoran Đukanović

Pogodaka: 2070

Svet stripa ponosno predstavlja 
programe u okviru
Međunarodne strip konferencije
"Kragujevac, godine šeste"

kragujevac comic con 06 

Čovek koji piše predgovore:
Zoran Đukanović


jedan od najpoznatijih i najcenjenijih strip kritičara ovog dela Evrope.
Esejista čiji se tekstovi čitaju i prepričavaju već više od tri decenije,
u društvu Nikole Dragomirovića, govori o svom radu na stripu.Foto: Aleksandar Ćujić


Foto: Aleksandar Ćujić

 
Foto: Aleksandar Ćujić


svet stripa mali logo

          Videli ste tribinu, možda u Kragujevcu i upoznali Zorana, a naša mala redakcija je pokušala da vam u nekoliko rečenica približi njegov rad. Koliko smo u tome uspeli pročitajte u nastavku članka.

zoran djukanovic

          Esejista, kritičar, urednik i stručnjak za medijski razvoj.

          Rođen je u Beogradu 1955. godine gde je živeo do preseljenja u Amsterdam 1991. Piše najčešće za časopise i novine u zemljama nastalim nakon Jugoslavije. Dugi niz godina bio je urednik u časopisu Vidici, a zatim glavni urednik u Novim Vidicima u Beogradu. Objavio je 1988. knjigu eseja Tomas Man ili Filip K. Dik koja je sada dostupna online na http://www.stripovi.com/index.asp?page=column-view&ColumnID=6, monografiju Ken Parker (1990) i priredio više knjiga, zbornika i temata, među kojima Poetiku stripa (Književna kritika br. 5, Beograd 1987) i uvod u antologiju Balkan Comics Connections: Comics from the Ex-Yu Countries (2013) http://www.amazon.co.uk/Balkan-Comics-Connections-Ex-Yu-Countries/dp/6086559708. Organizovao je niz izložbi posvećenih stripu koje su obeležile epohu borbe za kulturno priznavanje stripa. Regularno drži predavanja na strip festivalima i sajmovima knjiga u regionu Zapadnog Balkana (Srbija, Hrvatska, Crna Gora...). Ima redovnu rubriku (Post Scriptum) na www.stripvesti.com i više od decenije piše za beogradski nedeljnik Vreme (lista tekstova na hiperlinku).

          Stotine Đukanovićevih eseja i kritika su objavljeni (pored kolumni u NIN-u, YU strip magazinu, Stripoteci i Vremenu) u preko pedeset dnevnih i nedeljnih listova, strip časopisa i časopisa za kulturu i književnost. Poslednjih desetak godina učestalo piše predgovore za knjige stripa, monografije, albume i integralna izdanja. Eseji su mu prevedeni na engleski, francuski, holandski i arapski jezik. Uređivao je u Holandiji u časopisima Beodam, De Horizon, De Krant i Now Future! Bio jedan od osnivača mirovne organizacije MiZaMir (WijVoorVrede / WeForPeace) u Holandiji 1991. Gotovo petnaest godina radio je u Press Now, holandskoj fondaciji za razvoj nezavisnih medija u Evropi, Aziji i Africi, gde je razvio stotine medijskih projekata za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, Jermeniju, Irak, Iran i Ugandu, često boraveći u većini ovih zemalja.

 
Zoranova polica s objavljenim radovima

 

svet stripa mali logo

© Svet stripa

 

Prijavite se i ostavite komentar.
Hvala.