„Art Exclusive“ - Зоран Јањетов

Pogodaka: 796

Циклус „Art Exclusive“ - сусрет са уметником - Зоран Јањетов

svet stripa mali logo

Нови Сад 
17. март 2016. године

текст и фотографијe: Златко Миленковић

         
          Љубитељи и поштоваоци примењене уметности и дизајна, а посебно стрипа и карикатуре, имају прилику да се ближе упознају са некима од најцењенијих аутора из ових области, који већином живе и стварају на нашем поднебљу, али су своје место нашли на светским мапама ствараоца у области графичког дизајна, цртежа, стрипа, карикатуре, илустрације... Наиме, у Културном центру Новог Сада почео је циклус представљања аутора и њихових дела, под називом „Art Exclusive“, који је осмислио и припремио познати графичар и дизајнер Дору Босиок. Донедавно професор Графичког дизајна и Едиторијал илустрације, са жељом да јавности приближи рад сјајних цртача који, неретко, стварају „из сенке“, Дору Босиок је прикупио опсежан материјал о сваком понаособ, који представља путем видео-материјала али и кроз разговор са самим ауторима.


          Зоран Јањетов је похађао школу за дизајн „Богдан Шупут“ и Академију уметности у Новом Саду, а осим стрипа и илустрације, бави се и дизајном књига, музичких омота, плаката, паковања итд. Стрипови Зорана Јањетова су публиковани на 16 језика, у више од 30 земаља. Стрип серије:„Bernard Panasonik“ (од 1981. до данас), „Avant L'Incal“ (сценарио Alejandro Jodorowsky, издавач „Humanoids“, 1988-1996), „Les Techoperes“ (сценарио Alejandro Jodorowsky, издавач „Humanoids“, 1997-2006), „Ogregod“ (сценарио Alejandro Jodorowsky, издавач „Delcourt“, 2015). Од 2002. до 2008. године био је резидент-дизајнер омота и графичких материјала за музичку кућу „Crammed Discs“ из Брисела. Радио је илуст
рације за многе магазине и књиге, међу којима су и „Le Monde“, „Larousse“, „L'Express“ i „Cine Live“.


          Нас, у Свету стрипа, посебно радује одлука аутора Зорана Јањетова да једно од централних места у његовом представљању заузме илустрација Бернарда Панасоника коју је нацртао и колорисао специјално за пети број часописа Киша.

">

 

svet stripa mali logo

***   Зоран Јанјетов је рођен 23. јуна 1961. у Суботици. Завршио је Академију Уметности у Новом Саду где и данас живи. Прве стрипове објављивао је у часописима „Видици“, „Младост“, „Невен“, „Мали Невен“, „Џубокс“, „Маслачак“, „Yu стрип“. Године 1982. почео је рад на серијалу „Бернард Панасоник“ који је објављиван у „Yu стрипу“. За Мебијуса је колорисао два албума серијала „Инкал“. По препоруци Мебијуса, у периоду од 1988. до 1994, урадио је шест албума серијалa „Младост Џона Дифула“, за који је сценарио написао Алехандро Ходоровски. Серијал је објавила издавачка кућа „Les Humanoides“. Након овог серијала, Ходоровски и Јањетов настављају сарадњу на серијалу „Технопапе“, а први албум излази 1997. Бавио се дизајном омота музичких албума, а опробао се и као певач групе „Хероина“. 

 

Prijavite se i ostavite komentar.
Hvala.