Izložba "Život u stripu" - Zograf

Pogodaka: 1816

Zograf 002

     IZLOŽBA

     ALEKSANDAR ZOGRAF, ŽIVOT U STRIPU

     Otvaranje: sreda 12. februar - 19 h
     Francuski institut, Knez Mihailova 31, Beograd
     Izložba traje do 29. marta 2014.

     Od 2007. godine, Francuski institut predstavio je brojne srpske strip autore čija dela objavljuju francuske izdavačke kuće. Strip izložbe u Francuskom institutu postale su prava beogradska marka. Stripove Aleksandra Zografa od 1999. godine u Francuskoj objavljuje izda-vačka kuća L'Association (Sfar, Trondhajm, Berberian, Satrapi...), koja je specijalizovana za domen nezavisnog stripa. Zograf stvara veoma lično delo u vidu dnevnika u kojem predstavlja svoja iskustva, snove, ubeđenja. Izložba se sastoji od tabli objavljenih u Francuskoj u tri zbirke: Vestiges du monde / Polovni svet (2008), Bons baisers de Serbie / Pozdravi iz Srbije (2000), E-mails de Pančevo / Mejlovi iz Pančeva (1999), kao i od dela objavljenih u kolektivnim albumima iz serijala Lapin. U okviru izložbe će, pored navedenog, ekskluzivno biti objavljene i table novog albuma koji tokom 2014. godine izlazi u Francuskoj. Radi kompletnijeg uvida u Zografov opus, Francuski institut će predstaviti i nekoliko i ilustracija i tabli objavljenih za italijanske izdavačke kuće.

     Saša Rakezić, poznat po pseudonimu Aleksandar Zograf, rođen je 1963. godine u Pančevu. U jugoslovenskoj periodici objavljuje stripove počev od 1986. godine, a od početka devedesetih  aktivnije je prisutan u inostranstvu, najpre u Americi, gde je njegove radove objavljivao jedan od najpoznatijih izdavača alternativnog stripa u svetu, Fantagraphics Books iz Sijetla. Danas knjige stripova  ovog autora objavljuju L’Association u Francuskoj, Fandango u Italiji, MMMNNNRRRG! u Portugaliji, Centrala u Poljskoj,  Nyitott Könyvműhely u Madjarskoj i Kapsimi u Grčkoj,  dok je američka izdavačka kuća Top Shelf 2007. godine objavila obimnu antologiju njegovih stripova i tekstova pod nazivom Regards From Serbia. Njegovi radovi se takođe pojavljuju u časopisima širom sveta, među kojima najduže sarađuje sa italijanskim nedeljnikom Internazionale.

Zograf 000
     Učestvovao je na brojnim internacionalnim strip festivalima i izložbama - od Lucca Comics i Napoli Comicon u Italiji, preko Toy Comics izložbe u pariskom Muzeju primenjenih umetnosti (Musée des Arts décoratifs), do velike samostalne izložbe održane u Cartoon Art Museum u San Francisku. Počev od 2003, nezavisni nedeljnik Vreme iz Beograda redovno objavljuje po dve strane stripa Aleksandra Zografa – nakon izdanja zagrebačkog VBZ-a, izdavačka kuća Službeni glasnik je objavila kolekciju ovih storija pod nazivom “Polovni svet”,  SKC Novi Sad koji je objavio „Osvetu crvene veštice“, a Gradska biblioteka Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina „Dvaput naopačke“, kao deo nagrade Todor Manojlović. Saša Rakezić-Zograf se takođe bavi i novinarstvom (počev od 1981. godine, objavljivao je u Džuboksu, NON-u, Ritmu, Dnevniku, Pančevcu, Politikinom Zabavniku  i dr.), kao i organizovanjem brojnih kulturnih dešavanja u svom rodnom gradu, gde već punih deset godina, zajedno sa Kulturnim centrom Pančeva, uređuje najpre internacionalni festival autorskog stripa GRRR!, a zatim i seriju dešavanja pod nazivom GRRR!Program, na kojoj predstavlja strip autore, izdavače i teoretičare iz zemlje i sveta.

Zograf 001

      Izbor nagrada: “MAKS“ - Strip autor godine, Zaječar (1997)., “Lucca Comics”, Specijalna nagrada, Luka, Italija (1998), “Scomesse sul futuro”, Napulj, Italija (1999), “Hector Oesterheld Award – XXIII International Exhibition of Comics”, Rim, Italija (1999), Oktobarska nagrada grada Pančeva (2000), Specijalna nagrada za doprinos srpskom stripu, Međunarodni salon stripa, Beograd (2004), Desimir Tošić – Nagrada za novinsku kolumnu, Službeni glasnik, Beograd (2009), Todor Manojlović – Nagrada za umetnički senzibilitet, Zrenjanin (2012).

© Institut françai

 

 

Prijavite se i ostavite komentar.
Hvala.